160 milyondan fazla çocuk her gün okul yerine işe gidiyor

Çocuk İşçiliği İstatistikleri

Çocuk işçiliği, dünya genelinde hala önemli bir sorun olarak varlığını sürdürüyor. Sahra Altı Afrika, Çin, Hindistan ve Amerika gibi bölgeler, en fazla çocuk işçinin bulunduğu yerler arasında öne çıkıyor. Bu bölgelerdeki çocuk işçilerin 89,3 milyonu 5-11 yaş arasındaki küçük çocuklardan oluşurken, 35,6 milyonu ise 12-14 yaş grubundakilerden oluşmaktadır.

Çocuk Hakları Günü ve Eğitim

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında çocukların eğitim haklarından mahrum kalan durumu üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Kılıç, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün tanımına göre çocuk işçiliğinin, çocukların potansiyellerini ve saygınlıklarını eksilten, zihinsel ve fiziksel gelişimlerini olumsuz etkileyen işler olduğunu belirtti.

Çocuk İşçiliği Raporu ve Tehlikeleri

Kılıç, ILO ile ortaklaşa yayımlanan rapora göre, çocuk işçilerin sayısının 2020-2024 yılları arasında 160 milyonun üzerine çıktığını ifade etti. Eğitim süreçlerinin dışında kalan bu çocukların potansiyellerinin ve özgüvenlerinin yok edildiğini belirterek, çocuk işçiliğinin toplumsal ve ahlaki yönden tehlikeli olduğunu vurguladı.

Küresel Sorun ve Çözüm Önerileri

Çocuk işçiliğinin sanayi devrimi ve kapitalizmin etkisiyle arttığını belirten Kılıç, çocuk işçiliği konusunda tüketicilerin de sorumlulukları olduğunu ifade etti. Büyük şirketlerin maliyetleri düşürmek için çocuk işçiliğine göz yumduğunu belirten Kılıç, bu durumun çocukların yaşamlarını olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Ülkeler Arası Farklar ve Türkiye’nin Durumu

Kılıç, çocuk işçiliğinin en yoğun olduğu bölgelerin genellikle hukuk devletinin etkin olmadığı yerler olduğunu belirterek, bu sorunun çözümü için ulusal ve uluslararası düzeyde önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda aktif bir şekilde uluslararası kurumlarla iş birliği yaptığını ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir